יום שבת, 28 במאי 2011

עוגת קראנץ שמרים

את האמת, אין לי מושג איך העוגה הזו לא הופיעה מוקדם יותר בבלוג, יש לי הון של שעות פז"מ בהכנתה.
אחד היתרונות הגדולים של העוגה הוא שניתן לגוון במילוי כמה שרוצים, ניתן להכין בכמות בצק אחת ארבעה קראנצים שונים וכולם מדהימים.
המתכון המקורי

הבצק מאוד פשוט וסלחני בתנאי שמקפידים על כמה כללים פשוטים:
1. החומרים אמורים להיות בטמפרטורת החדר.
2. החמאה צריכה להיות רכה, אך לא מומסת.
3. התפחה איטית במקרר למשך כמה שעות, או אפילו לילה שלם.
אזהרה אחת יש לגבי העוגה, היא מתחסלת בקלות וקשה להפסיק "ליישר" קצוות...

ניגש לעסק...להכנת הבצק המספיק לארבע תבניות אינגליש קייק נצטרך:

1 ק"ג +כוס קמח
250 גרם חמאה רכה.
50 גרם (קוביה)  או שקית שמרים טריים.
4 ביצים.
2 כפיות מלח.
1 כוס סוכר.
1.5 כוסות חלב (אפשר מים במקום).
1 כפית תמצית וניל.
גרידה מחצי לימון.

במיקסר עם וו לישה מנפים את הקמח, מפוררים את השמרים ומערבבים חצי דקה שהשמרים יבלעו בקמח.



מוסיפים את הביצים, את הסוכר, חלב, תמצית וניל וגרידת הלימון.



יורשת העצר מרויחה שעור חינם

מעבדים את החומרים רק עד קבלת בצק, מוסיפים את החמאה והמלח וממשיכים לעבד כעשר דקות לקבלת בצק חלק, מבריק ומעט דביק. ניתן להוסיף מעט קמח במידה והבצק נוזלי מדי.
עוטפים בניילון נצמד ומעבירים לתפיחה במקרר, לפחות ארבע שעות.

לפני ההתפחה


לגבי המלית, אני הכי אוהב פרג, אני תמיד מכין כמות גדולה יותר כי חלק נכבד מוצא את דרכו לפה עוד לפני שהוא מונח על העוגה.
החומרים למלית פרג: (עבור 4 עוגות, מצמצמים במידה ומכינים פחות)-
200 גרם פרג טחון.
3/4 כוס חלב.
2 כפות דבש או סוכר דקלים.
גרידה מחצי לימון.
100 גרם חמאה.
1 כוס סוכר.
1 כוס שקדים טחונים.
1/2 כוס צימוקים.

מרתיחים את החלב, הסוכר, הדבש והחמאה בקלחת, ומוסיפים את הפרג.
ממתינים שהתערובת תתקרר ומוסיפים את השקדים, גרידת הלימון והצימוקים ומערבבים היטב.

מלית הפרג


מלית נוספת שאני מאוד אוהב, היא "מלית קוגלהוף" המורכבת מ:
150 גרם חמאה מומסת.
600 גרם סוכר.
2 כפות קינמון.
6 כפות אגוזי מלך או פקאנים גרוסים גס.
6 כפות צימוקים.

מלית "הקוגלהוף"

גם כאן הכמות מספיקה לארבע תבניות, מחלקים לכמות הרצויה.
מערבבים את הקינמון עם הסוכר האגוזים והצימוקים, מברישים את מלבן הבצק בחמאה, מפזרים מלמעלה את תערובת הסוכר והקינמון ומטפטפים מלמעלה מעט מהחמאה המומסת.

מברישים בחמאה


מגלגלים


להרכבת העוגה:
מחלקים את הבצק שתפח לארבעה חלקים שווים, מרדדים כל חלק בתורו למלבן ברוחב של תבנית אינגליש, מורחים את תערובת הפרג או מברישים בחמאה אם בחרנו במלית הקוגלהוף. את שאר חלקי הבצק נשמור במקרר לתורם.






מגלגלים בזהירות את מלבן הבצק לצורת רולדה, אין צורך לפחד מ"לעצב" את הבצק כפי שאנו צריכים, עם קצת זהירות ניתן למתוח או לדחוס כדי שיתאים למידות התבנית.






את הרולדה נחצה באמצע ע"י סכין או קלף בצק, נעביר חצי אחד מעל השני ונקלע צמה משני החלקים.









אופציה נוספת היא לגלגל את מלבן הבצק מכל כיוון עד למחציתו ואז לחצות כל חלק ולקלוע צמה.

מגלגלים משני הכיונים לאמצע המלבן




את הבצק הקלוע נעביר בזהירות לתבנית, ניתן לסדר את הבצק אם הוא התחרבש לנו בהעברה.







נניח לתפיחה שניה של כחצי שעה, או עד שהוא מגיע לשפת התבנית.




נבריש בביצה טרופה עם כף מים, נאפה ב170 מעלות כ 25 דקות.

נכון קל?

תבלו.

  




6 תגובות:

  1. שלום , נראה טעים בהחלט ! הולת לנסות את מזלי הסופ"ש :) רציתי לשאול כשרשמת " 50 גרם (קוביה) או שקית שמרים טריים" מי שיש לו שמרים רגילים (השקית הגדולה בית , כמה כפות יצטרך לשים ? . ועוד שאלה , הניילון הנצמד לא ימנע מהבצק לתפוח ?

    השבמחק